skip to Main Content
  • Gratis bezorging in Nederland
  • Veilig betalen
  • Snelle levering
  • Hoogwaardige merken

AIRCONDITIONING BEGRIPPENLIJST

Onze specialisten hebben meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van airco’s en delen dit graag met u. Onze airco kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van airconditioners. Hier vindt u basiskennis en uitleg over de belangrijkste airco begrippen.

Airkoopjes.nl helpt u graag verder. Zie ook de meest gestelde vragen rondom het kopen van een airco.

De binnenunit is het gedeelte van de split-airco dat zich in huis of kantoor bevindt. Het zorgt voor temperatuur overdracht, en ontvochtiging van de lucht. De binnenunits zijn verkrijgbaar in verschillende modellen; het zogenaamde wandmodel, cassettemodel, kanaalmodel of plafond/vloermodel .
De binnenunit is feitelijk een warmtewisselaar. De binnenunit wisselt warmte uit, ontvochtigt en reguleert daarmee de temperatuur. Binnen neemt de unit warmte op en brengt dit over op het koelmiddel, en buiten wordt de warmte van het koelmiddel verwisseld door de buitenunit voor koele buitenlucht. Onze moderne airco systemen werken overigens ook andersom. Hierdoor kan koele lucht verwarmd worden. Een airco is daarom een zeer goede aanvulling op (vloer)verwarming.
Naast de warmtewisselaar bestaat de indoor unit een stille ventilator en een lekbak met afvoer voor het condenswater. Ook heeft de unit een filter dat grove stofdeeltjes tegenhoudt.
Klik hier, en kijk welk model binnenunit het meest geschikt is voor jouw ruimte.

De buitenunit is het gedeelte van de split-airco dat buiten geplaatst wordt, bij voorbeeld tegen de gevel of op dak. Dankzij de buitenunit met inverter technologie, is de split-airco zeer geluidsstil en energiezuinig. Via de buitenunit wordt de warmte uit de lucht afgevoerd. (Onze moderne aircosystemen werken overigens ook andersom, waardoor split-airco’s niet alleen koelen, maar ook kunnen verwarmen).

Het is handig als de buitenunit van uw split-airco op een bereikbare plaats wordt gemonteerd, en  er voldoende ruimte rondom de buitenunit vrij is voor onderhoud en eventuele reparaties.

Samenvattend, waarom een split-airco, met de zogenaamde binnen- en buitenunit?

  • energiezuinig
  • neemt weinig ruimte in
  • produceert minder geluid dan een mobiele airco

Split-unit airco’s zijn bijzonder energiezuinig  en daarom financieel de beste keus. Daarnaast zijn ze bijzonder geluidsarm.  De binnenunit is extreem stil en de outdoor unit is ook nauwelijks hoorbaar. Meestal wordt het binnengedeelte van de split unit airco tegen de wand of in het plafond gemonteerd, waardoor de airco in huis geen vloeroppervlakte in beslag neemt.

Klik hier om te berekenen welke airco het beste bij uw situatie past.

Het meest gangbare type airco is de split-airco. Een zogenaamde vaste airconditioner. Split airconditioners hebben een groot bereik om ruimtes te koelen en te verwarmen, zijn duurzaam en energiezuinig. De benaming split-airco refereert aan het feit dat de airco uit twee delen bestaat; een binnen, en een buitenunit. De compressor van de airco bevindt zich in het buitendeel, waardoor de airco in de binnenruimte nagenoeg niet hoorbaar is. Een gemiddelde split-airco gaat bovendien 10 tot 15 jaar mee (klik hier voor meer informatie over ‘hoe lang gaat een airco mee?’). U kunt bij ons terecht voor verschillende merken zoals Fuji Electric, Mitsubishi Electric en MDV.

Zorgeloos, comfortabel en duurzaam koelen

Bij Airkoopjes.nl geloven we in het comfort en de kwaliteit van split-airco’s. Er zijn natuurlijk ook andere types airconditioners. Mobiele airconditioning is een goedkope tijdelijke oplossing, maar kent veel nadelen. Omdat alle onderdelen in een verplaatsbare eenheid zijn gemonteerd is er sprake van een aanzienlijke hoeveelheid geluid, een beperkt koelvermogen (een mobiele airco is alleen doeltreffend in zeer kleine ruimtes) en het afvoeren van vocht brengt een hoop gedoe met zich mee (denk aan het legen van volle condensbakken, onhandige slangen naar buiten toe etc). Mobiele airco’s zijn bovendien niet zo mobiel als je denkt; ze zijn zwaar, en niet makkelijk verplaatsbaar. Ook de elektriciteitskosten van een mobiele airco zijn aanzienlijk (!). Wie zorgeloos, comfortabel en duurzaam wil koelen of verwarmen, overweegt idealiter de investering in een split-airconditioner. Klik hier om te kijken welke airco geschikt is voor uw ruimte.

Iedere airco heeft een koudemiddel. Airco’s koelen een ruimte door het verdampen van koudemiddel dat de warmte uit de ruimte naar zich toetrekt. Een koudemiddel is een gas dat in warmtepompen (compressor) wordt gebruikt om warmte te transporteren. Deze vloeistof verdampt in het proces en daardoor wordt er warmte aan de omgeving onttrokken. Alle airco’s die Airkoopjes.nl verkoopt hebben het door de overheid goedgekeurde koudemiddelen.

Onderhoud?

Het is belangrijk een airco jaarlijks te laten inspecteren en onderhouden door onze erkende STEK-installateurs. Tijdens deze inspectie word er onder andere gecontroleerd of er nog voldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is.

Klik hier voor onze onderhoudsovereenkomt.

STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. STEK is door de overheid aangewezen als de onafhankelijke exameninstelling voor koeltechnische monteurs. Deze stichting maakt zich sterk voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de koeltechnische sector en verstrekt de certificaten die noodzakelijk zijn om te mogen opereren in de airco branche. Airkoopjes.nl werkt uitsluitend met erkende STEK-professionals.

Een airco onttrekt door verdamping warme lucht uit een ruimte. Voor die verdamping gebruikt een airco vloeistof, beter bekend als koudemiddel. Een airconditioning is een gesloten systeem, waardoor er geen koudemiddel hoeft worden aangevuld tijdens normale omstandigheden. Na het verdampen van het koudemiddel in de verdamper (binnenunit), wordt het gas via een ‘compressor’ naar een condensor geleid. Hier wordt het gas weer omgezet in vloeistof (koudemiddel). De compressor is de component voor het verplaatsen van koudemiddel in het hele proces.  Deze cyclus wordt continu herhaald.

De nieuwste aircosystemen beschikken over zogenaamde inverter-technologie. Deze techniek maakt airconditioners energiezuiniger, stiller in werking en maakt een beter afgestemde temperatuurregeling mogelijk. De ruimte wordt gelijkmatiger gekoeld. Een airco met inverter technologie past namelijk het koel- of verwarmingsvermogen aan de ingestelde temperatuur. Het systeem werkt net als bij een CV-ketel. Temperatuursensoren meten voortdurend de omgeving en passen daar de lucht- en temperatuurstroom op aan. Het betekent dat de airco niet wacht met activeren (koelen of warmen) tot een bepaalde temperatuur bereikt wordt. De temperatuur blijft hierdoor veel gelijkmatiger. Het principe voorkomt dat de airco uitschakelt zodra hij zijn ingestelde temperatuur heeft bereikt en weer aanschakelt op het moment dat de temperatuur stijgt. Een airco met een inverter houdt zijn compressor actief en geeft al naar gelang de atmosfeer meer of minder vermogen. En zo spaart u 30 % energie uit ten opzichte van een conventionele aan-uit compressor.

Met moderne inverter-technologie in airco’s wordt uw huis gelijkmatig gekoeld of verwarmt; dit zorgt voor een prettige atmosfeer en bespaart u energie.

Een airco (ook warmtepomp genoemd) onttrekt door verdamping warme lucht uit een ruimte. Als de airco moet koelen, wordt het binnendeel gebruikt voor ontvochtiging en verdamping (koeling). De warme lucht wordt afgegeven aan het buitendeel, dus de buitenlucht. Als de  warmtepomp gebruikt wordt voor verwarmen, wordt bovenstaand proces omgedraaid. Het buitendeel functioneert als verdamper, en onttrekt warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt afgegeven aan het binnendeel, en de ruimte ingeblazen. Een warmtepomp is uitermate geschikt om zowel te koelen, als te verwarmen. En is bovendien bijzonder energie zuinig.

Met hun slanke en elegante vormgeving is er altijd een wandmodel dat past bij uw wensen. Een wandmodel airco is het meest gekozen model door particulier en MKB. Er zijn wandmodellen voor zowel kleinere als voor grotere ruimtes. Een wandmodel airco wordt hoog tegen de muur geplaatst voor minimale zichtbaarheid. De lucht wordt door de hoge plaatsing bovendien optimaal over de ruimte verdeeld. De meeste airco wandmodellen kunnen de lucht driedimensionaal rond blazen. Wandmodel airco’s zijn energiezuinig en stil. De ideale keuze voor woonkamers, keuken, slaapkamers of kantoor.

Twijfelt u tussen een wand- of plafond oplossing? Klik hier om te berekenen welke airco het meest geschikt is voor uw ruimte.

Klik hier om direct naar alle wandmodellen te gaan, of bekijk de populaire modellen hieronder:

Een plafondmodel airco werkt op dezelfde wijze als een wandmodel. Wanneer er geen wanden beschikbaar zijn voor de montage van een airconditioning is een plafondmodel een handige toepassing. Plafond airco’s hebben een grotere luchtworp; hierdoor reikt de koele lucht verder dan bij een wandmodel. Plafondmodellen zijn gezien hun grote reikwijdte daarom ook ideaal voor grotere, lange ruimtes. Optioneel is een kit verkrijgbaar, voor de aanvoer van verse lucht. Plafondmodel airco’s zijn energiezuinig en stil. Klik hier om te berekenen welke airco het meest geschikt is voor uw ruimte.

Klik hier om direct naar de plafondmodellen te gaan, of bekijk de populaire modellen hieronder:

Een cassettemodel airco kan perfect weggewerkt worden in een systeemplafond. Alleen het paneel voor toevoer en retour lucht is dan zichtbaar. De airco is hierdoor vrijwel onzichtbaar in het interieur. Het cassettemodel treft u vooral aan in kantoren en winkels. Deze airco blaast (warm of koud) uit naar vier zijden en verdeelt zo optimaal de lucht. Optioneel is een kit verkrijgbaar, voor de aanvoer van verse lucht. Idealiter wordt een cassettemodel in het midden van een ruimte geplaatst.

Liever een wandmodel of een plafondmodel? Klik hier om te berekenen welke airco het beste bij uw situatie past. Klik hier om direct naar de cassettemodellen te gaan, of bekijk deze populaire modellen:

Vloermodellen kunnen laag aan de wand gemonteerd worden en zijn geschikt voor woonruimtes en kleine kantoorruimten waar plaatsing van een airco in een verlaagd plafond of hoog aan de wand niet mogelijk is. Vloermodellen zijn ook aan te raden als de gevelisolatie te wensen overlaat of bij grote glasoppervlakken. De airco’s zijn energiezuinig, luchtzuiverend en efficiënt. De binnenunit oogt compact en door de moderne, slanke vormgeving is toepassing in vrijwel elke situatie mogelijk. Bekijk onze vloermodel airco’s.

Een kanaalmodel wordt volledig uit het zicht gemonteerd, vaak boven het plafond. Door middel van slangen/kanalen en roosters wordt de geconditioneerde lucht de ruimte ingebracht en dit zorgt voor een zeer stille werking en een hoge mate van comfort. Optioneel is een kit verkrijgbaar, voor de aanvoer van verse lucht. Afhankelijk van het vermogen (statische druk) van de airco, en de omstandigheden, kan één enkele airco meerdere roosters van lucht voorzien. Daarnaast oogt het geheel zeer fraai doordat er enkel roosters zichtbaar zijn.

Klik hier om te berekenen welk kanaalmodel airco het meest geschikt is voor uw ruimte. Klik hier om direct naar de kanaalmodellen te gaan.

SCOP

SCOP is de afkorting van Seasonal Coëfficiënt of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is in tegenstelling tot de verouderde COP waarde ook de negatieve invloed van het seizoen (buitentemperatuur) verwerkt. Een airco koelt namelijk bij een lage buitentemperatuur minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijken zijn wat betreft hun werkelijk energieverbruik.

SEER

SEER is de afkorting Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen maar in tegenstelling tot de verouderde EER waarde wordt in de SEER waarde ook de (negatieve) invloed van het seizoen in deze waarde verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden wordt gemeten maar in een realistische situatie.

SCOP en SEER worden weergegeven op het energielabel geleverd bij de installatie.

HEEFT U MEER VRAGEN?

Bel onze klantenservice: 0252-620 085